Lifestyle,  Travel

Melbourne: Pet slučajeva zaraze na 5 milijuna stanovnika i odmah lockdown.

Melbourne je do nedavno bio grad bez ijednog slučaja zaraze korona virusom i gotovo dva mjeseca skoro pa normalnog života. Sve se promijenilo prije par dana i vratilo na staro- novi lockdown, odmah čim su se pojavili prvi novi slučajevi.

Kako je trenutno u Melbourneu prenijet će nam Hercegovac koji tamo živi godinama Blaž Lazović- Mika.

Naš sugovornik Blaž Lazovic- Mika
Naš sugovornik Blaž Lazovic- Mika

Kakva je trenutna situacija sa pandemijom korona virusa u Melbourneu, ali i cijeloj Australiji?

Prije par dana premijer Victorije je uveo novi lockdown za cijelu zemlju samo zbog pet novih slučajeva. Nismo baš iznenađeni ovom odlukom, budući da smo i prije 3-4 mjeseca imali, pa sigurno, najrigoroznije mjere u svijetu. Istina, radilo se o puno više slučajeva zaraze nego trenutno, ali opet su to bile najrigoroznije mjere prema broju zaraženih u odnosu na ostatak svijeta.

I druge savezne države, New South Wales (Sydney) i Western Australia (Perth) su također slijedile sličnu borbu s pandemijom, što je rezultiralo puno boljom situacijom u odnosu na ostatak svijeta.

Sad je na snazi tzv. Stage 4 lockdown pod kojim su stanovnici Melbournea živjeli dva mjeseca. Podrazumijeva zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, samo ne prehrambenih marketa, obavezno nošenje maski. Novčanu kaznu ćete dobiti ukoliko vas zateknu dalje od 5 kilometara od vašeg prebivališta, a policijski sat je od ponoći do pet ujutro. Ukoliko zbog posla morate voziti dalje od 5 km, onda trebate imati posebnu dozvolu za to.

Kako su stanovnici reagirali na tako rigorozne mjere?

Australija je ovom problemu pristupila vrlo ozbiljno. Po mom mišljenju i preozbiljno. Dakle, već nakon prvih 100-tinjak slučajeva u Melbourneu, država Victoria je odmah zatvorila granice sa ostalim saveznim državama, čime su spriječili širenje pandemije većih razmjera. Pozitivno sam iznenađen disciplinom i odgovornošću stanovnika Melbournea, prvenstveno prema starijoj populaciji.

Kako trenutno izgledaju ulice Melbournea?

Kako sam kazao na početku, na snazi su stage 4, a to znači da su vrlo jake restrikcije. Zanimljivo je da smo prije samo nekoliko dana imali čak puna dva mjeseca bez ijednog slučaja zaraze i mogli bismo ih nazvati mjesecima normalnog života. To znači da smo imali otvorene ugostiteljske objekte, Božić i Novu godinu smo proslavljali bez ikakvih ograničenja. Bilo je lijepo vratiti se normalnom životu. Hodali smo bez maski, a jedino ih je zaposleno osoblje moralo nositi. Nadamo se da ćemo se brzo riješiti i ovog lockdowna i uz ovakve mjere iskorijeniti i ovo malo slučajeva zaraze kojih imamo.

Mogu li Australci i pod kojim uvjetima putovati?

Mogu, ali sa velikim ograničenjima. Morate imati test na koronu, ne stariji od 24 sata. Po povratku vam slijedi obavezna karantena od dva tjedna, bez obzira jeste li pozitivni ili negativni. Trenutno isto vrijedi i ukoliko putujete samo lokalno, recimo do Sydneya, Pertha. Dakle, obavezno morate dva tjedna u karantenu, koja podrazumijeva boravak u maloj hotelskoj sobi, koju morate sami platiti, a košta koliko i avionska karta za Europu. Tako da se nama u Australiji dok traje pandemija ne isplati baš nigdje putovati.

Suvlasnica agencije PRimera; ex radio i tv voditeljica i novinarka; supruga; mama troje djece

One Comment

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: