Nature,  Travel

Blagaj: Oporavku turizma pomažu domaći gosti

Prirodno i kulturno nasljeđe i ugodna klima godinama privlače brojne turiste u našu zemlju.

Zbog pandemije korona virusa koja još uvijek ne jenjava, rijetki se odlučuju na putovanja. U Blagaju smo proteklih dana zatekli rijetke strane goste, ali su zato domaći uživali u velikom broju.

Posebno je bio primjetan veći broj gostiju iz Bosne koji su se došli ugrijati, osunčati na hercegovačkom suncu, te uživati u ribljim specijalitetima koje nude ovdašnji restorani.

Dok restorani rade gotovo punim kapacitetom, uz poštivanje epidemioloških mjera, samo rijetki trgovci, vlasnici suvenirnica su otvorili svoja vrata.

Sve prođe, pa će i ovo, nadaju se trgovci, priželjkujući što skoriji žamor i gužve na blagajskim ulicama. Poput onih kakve smo viđali svih proteklih godina, kada je Blagaj bio jedna od najvećih turističkih atrakcija u BIH.

Turiste iz cijelog svijeta, pa tako i mene, posebno fascinira građevina Tekija koja se nalazi na izvorištu rijeke Bune. Predstavlja značajan spomenik kulture iz ranog turskog doba u BIH.

Građevina koja fascinira-Tekija na izvorištu Bune

Izvor rijeke Bune jedan je od najljepših i najvećih u Europi koji je vjerojatno i najbolji primjer podzemne kraške rijeke. Buna istječe iz pećine ispod stijene visoke 200 metara i stvara smaragdno zelenu rijeku. Teče još oko 9 kilometara prema zapadu i ulijeva se u Neretvu kod naselja Buna.

Turski sultan je bio oduševljen Bunom te naredio da se u neposrednoj blizini njezinog izvora sagradi tekija. Služila je za okupljanje i prenoćište derviša. Danas svojom arhitekturom, čiji se obrisi odražavaju na površini prekrasne rijeke Buna, privlači brojne posjetitelje.

Blagaj se nalazi samo 12-ak kilometara od Mostara. Srednjovjekovni grad Humske države iz koje  je polovinom XV stoljeća nastala današnja Hercegovina.

Sa ruševina starog grada ili Kule Herceg Stjepana (vlastodršca ovih prostora prije dolaska Otomanskog carstva 1465. godine), koja je izgrađena na strateškom položaju, na hridinama iznad izvora rijeke Bune, pruža se prekrasan pogled  na dolinu Neretve. Pogled koji oduzima dah i zbog kojeg se vrijedi sat vremena penjati na vrh ruševina. Više pročitajte na www.turizam.mostar.ba

Ukoliko ipak niste za penjanje na vrh, svakako iskoristite sunčane proljetne dane i uživajte u prirodnim ljepotama koje nudi ovaj kraj. Pogotovo sada dok još nema gužvi i visokih temperatura.

Suvlasnica agencije PRimera; ex radio i tv voditeljica i novinarka; supruga; mama troje djece

One Comment

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: