Inspirational stories and people,  Lifestyle

Nina Badrić: Na jesen će izaći moja najosobnija pjesma

 

Nina, ti si jedna od rijetkih glazbenica, koja i kad radno dolazi u Međugorje, prvo što uradi, hodočasti na Podbrdo?

Doći u Međugorje i ne popeti se na Podbrdo, to je za mene, kao da nisi ni bio u Međugorju. Svaki moj dolazak ovdje, prvo odem na Podbrdo, Gospi zahvaliti za sve, po svojim potrebama, sa svim svojim čežnjama, ranama , bolima i radostima, kao i svaki drugi čovjek.

I uvijek se osjećam predivno, baš gore na tom mjestu. To je za mene Međugorje.

Koliko si jaka u vjeri i što ona predstavlja u tvom životu?

Mislim da božja milost i milosrđe koje mene prati u životu, koje ja prepoznajem, osjećam, meni daje tu snagu, jakost. Bilo je zaista teških situacija, koje je trebalo preživjeti, ostati na nogama. Nekako smo to Bog i ja pregazili kao da se ništa nije dogodilo, a dogodilo se puno toga.

Ja nisam osoba koja javno nariče, kuka. Ja svoj život živim između četiri zida i dijelim to samo sa sobom i Bogom.

Vjera je za mene ono što svjedočiš svojim ponašanjem, riječima, postupcima.

Nije to prvi red u crkvi. Kako kažu pametniji od mene, ljudi će nas pamtiti po količini ljubavi koju smo ostavili iza sebe.

Kako si provodila prinudni odmor od godinu i pol, na koji te korona prisilila?

Jako lijepo. Uživala sam u svakom trenu, svakom danu. Vjerojatno sama nikad ne bih napravila pauzu, jer ja radim, gotovo bez prestanka, više od 25 godina. Razmišljala sam, šta tu sad možeš? To je globalna pandemija, koja je zaustavila svijet. Od nerviranja nemaš ništa.

Tako da sam sebi osmislila svakodnevnicu i ispunila je maksimalno divnim stvarima za koje nisam imala vremena u svom životu.

Preporodila sam se: išla rano spavati, ustajala u 7 ujutro, šetala, išla na plac, kuhala zdravo, promijenila ishranu i napravila puno stvari koje nisam sve ove godine.

Podigla si glas za svoju branšu i naišla na nezadovoljstvo jednog dijela javnosti. Zamjerali su ti što tražiš pomoć, kada si kroz karijeru prihodovala velike honorare?

Počet ću od velikih honorara. Da, moji honorari su veliki. Da, to sam zaslužila svojim radom. I, ne, ne mislim se nikome pravdati. Ponosna sam na sve što sam postigla. Ono što javnost ne zna, u svaki moj honorar je uključeno 10-12 ljudi. Svi mi izvođači plaćamo barem 10 osoba koji rade s nama.

Ja nisam digla glas za sebe. Ja nisam tražila ništa za sebe, niti sam dobila išta.

Mada sam imala pravo tražiti od države Hrvatske koja mi ništa nije dala, a ja svoje poreze uredno plaćam. Ja sam puno  državi dala od svojih poreza. Naša branša jako lijepo puni državni proračun.

Ne znam zašto javnost dočekuje na nož bilo koga to traži pomoć države. I zašto ja ne bih imala pravo tražiti 4000 kuna mjesečno, koliko su oni davali pomoć, bez da nas se dočeka na noževe i postanemo predmet sprdnje javnosti.

Što se tiče kopanja krumpira. Ja krumpire mogu i znam kopati. Ja sam dijete koje je odraslo na selu, otkud su moji roditelji, tako da meni to nije problem.

Ali nije stvar kopanja krumpira, stvar je da je to posao žene koja kopa te krumpire, bavi se poljoprivredom,  a mene koja stojim na pozornici i pišem pjesme- to je moj posao.

Ovo nije naš hobi, ovo je posao.

Opet bih digla glas za svoje kolege, koji su se našli nigdje, bez honorara, bez mogućnosti da prehrane svoju obitelj, bez zdravstvenog, a mnogi od njih su su s teškim dijagnozama i itekako im je potrebna pomoć.

Nevjerojatno je da jedna zemlja podcjenjuje svoje umjetnike. To znači da je to kraj jedne zemlje.

Nina Badrić u Međugorju

Apsolutna si vladarica radijskog etera. Singl “Ja još uvijek imam istu želju” već je mjesecima broj 1 nacionalne top liste u Hrvatskoj?

Iskreno, iznenadila sam se. Nisam to očekivala. Bila mi je pjesma koja je, onako, razbibriga. Ide ljeto, pa nisam htjela ići s baladama i htjeli smo pustiti pjesmu bržeg ritma za ljeto, kad, evo je- broj jedan.

Koja je tebi najdraža pjesma (tvoja)?

Ima nekih pjesama koje, dok ih ja pjevam, u meni izazivaju drugačije emocije. Možda zato što znam u kojim trenucima su nastajale, u kojem sam emocionalnom momentu tada bila. Recimo, “Dani i godine” su meni jako značajne…

Jedna nova pjesma, koja će izaći sad na jesen, bit će najosobnija do sada.

Mnogi primjećuju da izgledaš sve bolje. Je li promjena prehrane utjecala na to?

Itekako. Bila sam svejed, netko tko je sve jeo. Inače sam teški gurman i sve bih morala probati. Kad je krenula korona, počela sam razmišljati i svjesnije jesti. Shvatila sam da mi jako odgovara povrće, žitarice, sve što nije meso, teško, slatko…

Ishranu baziram na svemu što nema životinjsko porijeklo. Ponekad pojedem malo ribe i sushi, ne mogu ga se odreći.

Počela sam gledati neke dokumentarce koji govore o tome koliko je sve zatrovano, koliko nas truju. Onda neki minimum koji mogu učiniti, odlučila sam da hoću. I vrijedi ona- ono si šta jedeš. Baš tako, s novim načinom prehrane imam fizičku snagu i mentalnu bistrinu.

Video intervju s Ninom Badrić u emisiji “Vrijeme je za goste” možete pogledati u cijelosti na youtube kanalu.

Suvlasnica agencije PRimera; ex radio i tv voditeljica i novinarka; supruga; mama troje djece

One Comment

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: