Inspirational stories and people

Željko Kozina: Ranko Boban je bio skeptičan u uspjeh pjesme Hercegovina u srcu

Glazbeni manager, producent, tekstopisac, Željko Kozina, svoje dugogodišnje djelovanje objedinio je u glazbenom CD-u pod nazivom “Hercegovina u srcu i Bosna u duši”.

Ovaj materijal nije u komercijalnoj ponudi, nego je isključivo izdanje za prijatelje.

Na njemu se nalazi dvanaest pjesama, među kojima je i ona najpoznatija, koju je napisao sa Rankom Bobanom, himna Hercegovine- Hercegovina u srcu.

U tv emisiji “Vrijeme je za goste” u programu RTV Herceg Bosne, Kozina je otkrio kako je odmah vjerovao u veliki uspjeh ove pjesme, ali ne i Ranko Boban.

“Ranko je bio skeptičan. U vrijeme kad je ta pjesma nastajala, početkom 90-ih, on je imao međunarodni i regionalni uspjeh. Radio je pjesme za velika glazbena imena, nastupao u Dublinu na Euroviziji kao predstavnik BIH, ali i imao jednu skeptičnu i opreznu crtu. Ja sam mu rekao, ovo će ti biti u bukvaru, ovo će svi pjevati. I tako je i bilo”, kroz smijeh je kazao Kozina.

Osim kreativnog rada, Kozinu sa Rankom Bobanom vežu i drugi uspješni projekti.

Naime, ovaj dvojac produkcijski i marketinški stoji iza dva najveća glazbena događaja u Hercegovini: Jose Carreras i Vjekoslav Šutej i Andrea Boccelli u Međugorju.

Slavni Jose Carreras nastupio je pod dirigentskom palicom maestra Vjekoslava Šuteja, uz pratnju dvanaest zborova iz cijelog svijeta.

Spektakl se održao 1996. godine pod nazivom “Poruka mira svijetu iz Međugorja”.

” Iako je od tada održano puno velikih glazbenih događaja, usuđujem se reći da je ovaj bio najveći projekt na ovim prostorima, održan netom nakon rata, a snimala ga je Hrvatska Radio televizija”, kazao je Kozina.

2008. u Međugorju se dogodio još jedan veliki glazbeni događaj, onaj slavnog talijanskog opernog pjevača Andrea Boccellia.

“Izveo je 10 sakralnih djela. Dva puta je silazio na binu, na veliko oduševljenje prisutnih. U jednom trenutku u backstageu, njegov dirigent i supruga su ga pokušali nagovoriti da otpjeva i jednu od svojih poznatih pjesama. Zanimljivo mi je bilo vidjeti njegovu reakciju: saslušao ih je, nasmijao se i samo ušutio. Jednostavno, njegova namjera je bila izvesti samo sakralna djela i u tome je ustrajao do kraja”, otkriva Kozina.

Upitan kako kao tekstopisac ocjenjuje današnju glazbenu scenu i koje ime od novijih glazbenih imena može izdvojiti, bez razmišljanja je izdvojio bend Letu štuke, s čijim tekstovima je fasciniran.

“Oni su mi u izričaju, tekstualno i glazbeno jedna zaokružena cjelina, tekstovi su mu krasni, prefilozofski…i kad se spominje lubenica, do obrade nekih socijalno- političkih tema- jednostavno to odlično rade”, kazao je.

Kozina je također bio organizator i brojnih koncerata nekih od najvećih glazbenih imena iz regije, poput Đorđa Balaševića, Olivera Dragojevića, Gibonnija, Zdravka Čolića.

O spomenutim koncertima, kao i cijeli razgovor pogledajte na https://www.youtube.com/watch?v=CiuxA-K9Vvs

Suvlasnica agencije PRimera; ex radio i tv voditeljica i novinarka; supruga; mama troje djece

One Comment

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: